Sobieski w kuchni – Dobra zmiana i ciasto z rabarbarem

To hasło słyszymy co najmniej od roku…
Dlaczego więc nie zmienić czegoś na lepsze w naszym życiu? Na początek proponuję drobną, lecz skuteczną zmianę. Mąka – czy musi być tylko pszenna? Oczywiście, że nie! Mąka pszenna, pozbawiona praktycznie wszystkich właściwości, zawierająca tylko puste kalorie, nie pomaga nam w utrzymaniu zdrowego stylu życia. Mąkę pszenną proponuję zamienić na orkiszową czy chociaż pełnoziarnistą. Zwykłe naleśniki zrobić  można na mące ryżowej, a mąkę ziemniaczaną zamienić na jej zdrowszą wersję – tapiokę. Ta mała zmiana dużo może. Poprawi się wasze samopoczucie, ale także skóra. Nie pozostaje nic innego, jak ruszyć do sklepu po zdrową mąkę.
 Rabarbar, co dla wielu może być zaskoczeniem, jest warzywem. Zawiera dużo witamin, żelaza oraz błonnika pokarmowego, który pomaga nam dbać o zdrowy wygląd. Kiedy jest na niego sezon, warto włączyć go do swojego jadłospisu!
 Ciasto z rabarbarem:
2 jajka
1/2 szklanki cukru trzcinowegoFullSizeRender(1)
otarta skórka z jednej cytryny
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki kardamonu
100g mąki orkiszowej pełnoziarnistej (ew.pszennej)
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
70 ml mleka roślinnego
3 łodygi rabarbaru (obranego i pokrojonego w kostkę)
garść świeżej mięty (można pominąć)
 Jajka ubić z cukrem i skórką z cytryny do uzyskania puszystej masy. Suche składniki przesiać. Do masy jajecznej dodać mleko i przesiane składniki, delikatnie wymieszać. Miętę drobno posiekać i połączyć z gotowym ciastem.
Ciasto przelać do keksówki i poukładać rabarbar, delikatnie wciskając go do środka.
Wstawić do nagrzanego piekarnika (180’C, termoobieg) i piec około 35 minut – aż patyczek wetknięty w środek ciasta będzie suchy. Wystudzić i posypać zmielonym cukrem trzcinowym. Dobrze smakuje ze świeżymi, letnimi owocami.
Smacznego!
Jeśli macie jakieś wątpliwości, prośby odnośnie kolejnych przepisów czy pytania – piszcie śmiało! Znajdziecie mnie na facebook’u (Julia Bober) lub mailowo: julkabober@gmail.com