Sobieski w kuchni – Tiramisu czyli prosto, szybko i na temat

„Tłuszcze to wróg numer jeden każdego, kto chce osiągnąć idealną sylwetkę i cieszyć się zdrowiem”. Kto wymyśli ten zabobon, nie mam pojęcia. Wiem jednak tyle, że tłuszcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Dlaczego?
„Tłusty ADEK” – niektóre witaminy takie jak A, D, E, K, są rozpuszczalne tylko i wyłącznie w tłuszczach. Dlatego osoby, które rygorystycznie obcinają kalorie w swojej diecie, są często ospałe, wypadają im włosy, a kolor skóry pozostawia wiele do życzenia. Brakuje im po prostu witamin.
Tłuszcze dostarczają nam energii. Słyszeliście już o śniadaniach białkowo – tłuszczowych? Najnowsze badania pokazują, że to dzięki dużej zawartości tych składników w pierwszym posiłku doby, nasz metabolizm znacznie przyspiesza, a energii starczy nam na dobre kilka godzin. Przykładem takiego śniadania są tosty z jajkiem i żółtym serem- czy to nie brzmi zachęcająco?;)
Wiedzieliście, że to tłuszcze są nośnikiem smaku?  Powie wam to każdy szef kuchni. Kilka kropel oliwy z oliwek w warzywnym wywarze spowoduje, że będzie on równie aromatyczny, jak ten mięsny. Odrobina masła w sosie nada mu strukturę i delikatny, dymowy posmak. Łyżka oleju kokosowego w codziennym musli odżywi naszą skórę, ale przede wszystkim nada mu aromat świeżego kokosa.

To co, możemy się umówić, że dajemy tłuszczom drugą szansę?

Co robi Sobieszczak w wakacje? Mam nadzieję, że oprócz odpoczynku znajdzie chwilę czasu, aby pogotować!
Poniższy przepis będzie idealny na wypad do parku czy grilla do znajomych. Szybko, smaczne i na temat, czyli tak jak być powinno.
Tiramisu – jeden z najpopularniejszych deserów na całym świecie i jednocześnie bomba kaloryczna. Pulchny biszkopt, krem z serka mascarpone z dodatkiem dużej ilości żółtek i cukru oraz mocna kawa – to elementy składające się na ten deser w oryginalnej wersji. Czy da się zrobić coś, aby tiramisu było tak samo pyszne jak i zdrowe? Pewnie, że tak! A zresztą, oceńcie sami.
To tiramisu jesteście w stanie przygotować w ciągu 15 minut, bez wykorzystywania piekarnika, co jest dużym plusem podczas panujących upałów. Potrzebna wam będzie jednak nieprzywierająca patelnia.
Tiramisu w słoiczkach
Biszkopciki: DSC_9038.JPG
•4 jajka
•5 łyżek mąki ryżowej
•łyżka syropu z agawy 
•szklanka zimnej i mocnej kawy
Białka oddzielić od żółtek i ubić do uzyskania sztywnej piany, powoli, jedno po drugim dodawać żółtka i ciągle miksować. Na koniec wmieszać mąkę i syrop z agawy. Od razu smażyć na rozgrzanej patelni (jeśli jest dobrej jakości, uda się to bez natłuszczania, jeśli jednak wiecie, że lubi przypalić, usmażcie je na łyżeczce masła bądź oleju kokosowego), do uzyskania delikatnie brązowego koloru (około 2 minuty z każdej strony). Powinniście otrzymać około 16 sztuk małych biszkopcików. 
Do nasączenia biszkoptów użyjcie mocnej kawy. Biszkopty zanurzajcie po kolei w szklance na około 10 sekund.
Krem:
•200g serka ricotta
•2 łyżki syropu z agawy
•100g serka mascarpone
•100g dobrej jakości jogurtu naturalnego
•2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
•sezonowe owoce: maliny, truskawki, jagody, borówki, brzoskwinie 
Wszystkie składniki kremu (oprócz owoców) dokładnie wymieszać. W razie potrzeby można dosłodzić. Krem powinien oblekać łyżkę, ale wciąż delikatnie z niej spływać – w tym tkwi sekret tiramisu, jego nieidealne elementy tworzą coś, od czego trudno się oderwać:)
Składanie:DSC_9025
Przygotować cztery, średniej wielkości słoiczki. Na dno każdego z nich położyć odrobinę kremu. Przykryć biszkoptem, znów nałożyć krem i posypać ulubionymi owocami, położyć biszkopt. Postępować tak do wykończenia wszystkich składników. 
Smacznego!
I przede wszystkim, udanych wakacji!
Jeśli macie jakieś wątpliwości, prośby odnośnie kolejnych przepisów czy pytania – piszcie śmiało! Znajdziecie mnie na facebook’u (Julia Bober) lub mailowo: julkabober@gmail.com