Sobieski w kuchni – świąteczny mazurek

Serniki, babki, paschy… te słodkości z pewnością są Wam znane z wielkanocnego stołu. Ja w tym roku postanowiłam jednak upiec tradycyjny mazurek – pyszne, maślane kruche ciasto ze słodką polewą. Największą frajdę daje nie samo pieczenie, ale rodzinne ozdabianie mazurków 🙂 Możecie użyć dowolnej polewy – czekolady, lukru, dżemu… Ja jestem jednak fanką słodkości, więc postawiłam na masę kajmakową. Do dzieła!
Składniki na kruche ciasto:
– 300 g mąki pszennej
– 100 g cukru pudru
– 200 g masła
– 1 jajko (białko i żółtko oddzielnie)
Z mąki, cukru, masła i żółtka zagnieć ciasto. Około jedną trzecią ciasta odstaw na bok, resztę rozwałkuj i ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Z pozostawionego ciasta uformuj wałeczki i ozdób mazurka, przyklejając je za pomocą białka. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 25 minut, do zezłocenia. Teraz możesz przystąpić do dekorowania 🙂 Ja wymieszałam część masy kajmakowej z kakao, by uzyskać ciemniejszy kolor i zrobić z niej napis „Alleluja”. Skorzystałam też z cukrowej posypki, wiórek kokosowych, rodzynek i orzeszków ziemnych. Dodatki są oczywiście dowolne, ogranicza Was tylko wyobraźnia.
Miłej zabawy przy wspólnych wypiekach z rodziną i Wesołych Świąt!

Magdalena Drwal